top of page

Het leercentrum

In het gebied Selemadeg Tabanan zijn diverse reguliere scholen voor alle kinderen uit de kampongs. De kinderen komen uit diverse kampongs en hebben soms een lange weg te gaan. Soms lopen of fietsen de kinderen maar ze worden tegenwoordig ook vaak met de brommer gebracht.

De reguliere scholen horen ook Engelse lessen te geven maar dat wordt nog mondjesmaat toegepast. Ook maken ze nog weinig of geen gebruik van computers op deze scholen. De Stichting heeft in het jaar 2007 een kleine school gebouwd in Angkah Munduk, één van de kampongs in Selemadeg. Inmiddels is de school verplaatst naar Samsaman Kaja en draagt het de naam Yayasan Eka Chita Pradnyan, dit betekent denken aan de toekomst. Dit wordt dan ook op onze school gedaan. De lessen worden vrijwel door vrijwilligers gegeven en bestaan uit Engelse lessen, computervaardigheden, sport & spel en creatieve activiteiten.

Op zaterdag leren de kinderen de originele Balinese dans, er wordt les gegeven door een ervaren ex danseres die alle dansen goed kan overbrengen op de kinderen. Zij heeft jarenlang bij de professionele dansgroep van Bali gezeten

.

Tijdens de schooluren moeten de kinderen ook corresponderen met hun persoonlijke sponsor en dit gebeurt uiteraard d.m.v. emails versturen. Alles uiteraard in het Engels.

Eén keer in de drie á vier maanden komt er een lokaal doktersteam op school en kijkt alle kinderen na op ziektes, afwijkingen, gebit en een eventueel tekort aan vitaminen. Wanneer zij iets verdachts merken worden de kinderen doorgestuurd naar bv een ziekenhuis. Vitaminen wordt door het team uitgedeeld. Ook komt er 1 x per half jaar een tandarts mee en als het nodig is worden er tanden en of kiezen getrokken .

Met onze activiteiten en scholing hopen wij de kinderen een kans te geven op een betere toekomst en mogelijkheden om door te kunnen leren.

Het is mogelijk een kind van de school persoonlijk te sponsoren, u kunt hiervoor kijken op de website onder het kopje “sponsoring van een kind”.

De school ligt op het eiland Bali wat onderdeel is van Indonesië. Bali is een Indonesisch eiland ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 5500 km2 en het telt ongeveer 3 miljoen inwoners. De hoofdstad van Bali is Denpasar. Het eiland is sterk vulkanisch en voor een groot deel bergachtig.

Bali is voornamelijk hindoeïstisch. Het eiland heeft meer dan duizend tempels. Voor de Balinezen is het zeer belangrijk om de goden gunstig te stemmen en demonen uit te bannen. In de tempels houdt men dan ook regelmatig prachtige, indrukwekkende ceremoniën.

 

De school ligt op Bali in Desa Angkah. De dessa bevindt zich op ongeveer 80 km ten noordwesten van Denpasar op een hoogte van 600 meter boven de zeespiegel. De dessa bestaat uit 7 kampongs t.w. Angkah Munduk,Angkah Gede, Angkah Pondok, Angkah Tegeh, Margeteluh, Samsaman Kaja en Samsaman Kelod.

Het gebied is erg droog, er is beperkte landbouw zoals: kokos, cacao, koffie en kruidnagel,diverse soorten fruit zoals bananen, mangistan, durian, rambutan enz. enz.

Omdat het gebied erg heuvelachtig is, is het vaak moeilijk begaanbaar met de auto. Tegenwoordig zijn er diverse paden verhard d.m.v. betontegels.

Er is weinig werk in de kampongs en de mensen die niet in de kampong werken moeten ver buiten de kampong werk zoeken. Jongere vertrekken vaak naar de grotere steden om te leren en te werken.
Velen van die jongeren trekken later terug naar de kampong omdat zij dan voor hun ouders moeten zorgen.

bottom of page